Eesti Vabariigi aastapäev – 10 fakti Eesti lipu kohta!

Eesti lipp on meie au ja uhkus, selle ajalugu aga üpris kirju. Kuidas sündis üldse kaunis sini-must-valge Eesti lipp? Aasta oli siis 1881 ja täpsemalt 29. september kui Tartus praeguse Eesti Üliõpilaste seltsi asutamiskoosolekul tuldi sini-must-valge värvikombinatsiooni peale. Üldiselt jõuti veendumusele, et lipu värvid peaksid väljendama Eesti rahva olemust ja põhimõtteid, andma edasi Eesti loodust ja ilma ning olema omavahel tasakaalus. Loe altpoolt Eesti lipu kohta veel põnevaid fakte!

Sini-must-valge müts ja sõrmikud

Esimene lipuvärvide avalik näitamine

Suurel Reedel, 7. aprillil 1882. aastal toimus esimene avalik sini-must-valgete värvide demonstratsioon, kus üliõpilane Aleksander Mõtus kandis sini-must-valget värvimütsi. Selle peale haarasid A. Mõtuse kinni saksa korporatsioonide esindajad. Rüseluses võeti A. Mõtuselt tekkel peast ja mütsi peal tallati. Selle tagajärjel ei kanna Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed tänase päevani avalikult sini-must-valgeid värve, ainult tähtsatel puhkudel.

Eesti lipp sokkidega

Lipuvärvide mitmed tähendused

Sinine – väljendab usku ja lootust eesti rahva tulevikku, samuti on see ustavuse sümboliks;
Must – meenutab Eesti rahva sünget ja piinavat minevikku, kodumaa musta mulda, luuletustes on musta peetud armastuse sümboliks;
Valge – sümboliseerib Eesti rahva püüdeid hariduse ja vaimuvalguse poole, samuti talvist valget lund, suviseid valgeid öid, Eesti kaskede valget koort.

Spordisokid Eesti lipuga

Esimese Eesti lipu valmistas Paula Hermann

1884. a. maikuus valmis lipp. Esimene sini-must-valge lipu pühitsemine teostati 3.-5. juunil 1884. aastal väljasõidul Otepääl. Uus ja ilus sini-must-valge lipp oli esialgu peidetult vankris. Umbes 6 km enne Otepää kiriklat, võeti lipp varjukatte alt ja pandi vankrile tuulde lehvima. See oli sini-must-valge lipu esimene avalik esitlus. Tänasel päeval kuulub esimene Eesti lipp ERMi kollektsiooni ja seda on võimalik lipusaalis näha!

Eesti lipu sokid

Pika Hermanni tornis hakkas Eesti lipp lehvima 1922. aastal

1922. aastal võeti vastu riigilipu seadus, kus riigilipuks kinnitati ametlikult sini-must-valge lipp. Hea teada ka seda, et valikus oli ka näiteks roheline-violetne-valge lipp, mis on Eestimaa ehk Põhja-Eestis kunagise ajaloolise piirkonna lipuvärvideks.

Eesti lippudega sokid

6. augustil 1940 kõrvaldati Eesti lipp Pika Hermanni tornist

Eesti Vabariigi rahuliku elu ja arengu katkestasid juunisündmused 1940. aastal. Jälle olid sini-must-valged värvid Eesti avalikust elust kadunud. Kuid trikoloor jäi kindlalt ja kustumatult eesti rahva hinge ning südamesse.

Eesti mustriga põlvikud

50. aastapäeva mälestusmärk Otepääl

Üheks suuremaks pidulikuks sündmuseks I Eesti Vabariigi ajal kujunes sini-must-valge lipu sissepühitsemise 50. a. juubeli tähistamine Tartus ja Otepääl 2. ja 3. juunil 1934. aastal. Keskseks sündmuseks lipu 50. aasta juubeli tähistamisel oli kavandatud esimese sini-must-valge lipu pühitsemistalituse meenutamiseks Otepää kiriku seinale paigaldatud mälestustahvlite avamine.

Eesti kinkekarp sini-must-valge

Eesti lipu mõõdud

Eesti riigilipuks on taevasinine (rukkilillesinine) -must-valge lipp. Lipu laiud on ühelaiused. Lipu laiuse ja pikkuse vahekord on 7:11.
Riigilipu normaalsuurus on 105×165 sentimeetrit.

Estonia Tallinn sokid südamekujulise lipuga

Esimest lippu peideti aastaid

27. juulil 1943. aastal peitis Karl Aun piisavalt turvaliselt pakitud ajaloolise lipu koos muude EÜSi reliikviatega oma Põhja-Tartumaal, Kõola külas asuvasse Läänemardi tallu. 26. detsembril 1991. aastal võeti ajalooline sini-must-valge lipp oma peidupaigast Läänemardi talus välja ja 24. veebruaril 1992. aastal anti reliikvia üle tema pärisomanikule – Eesti Üliõpilaste Seltsile.

Eesti lipu värvides sokid

Eesti lipu värvide tagasitulek

Tänaseks on sini-must-valged värvid Eesti elus taas oma kohale asunud. Värvide tagasitoomine polnud lihtne. Avalöögi tegid jälle noored, kes julgesid 21. oktoobril 1987. aastal Võrus korraldada kokkutuleku, kus lehvis sini-must-valge lipp.

Eesti lipp mütsil ja kinnastel

Tõeliselt vaba sini-must-valge

Tõeline vabanemine saabus 1988.a. juunikuus. Nüüdseks toimusid suured lipu väljatoomised Tallinnas – öölaulupidudel Lauluväljakul, Tallinna vanalinnapäevade mitmetel üritustel, 17.juunil Lauluväljakul toimunud suurmiitingul – kõikjal oli sini-must-valge lipp kohal, kandes endas sõnumit, mida viidi laiali üle Eesti.

MYESTONIA sokid
ESTLAND sokid
KAIDO sokid

Eestiga käib käsikäes ka laulu- ja tantsupidu! 2023. aastal toimub XIII Noorte laulu- ja tantsupidu “Püha on maa” 30.06-02.07.2023. Selle tarbeks leiad kaunid meened ja temaatilised aksessuaarid Sokisahtli poodidest kohapealt ja Sokisahtli e-poest! Kõik mida vaja, et laul ja tants saaks kesta!

Kui sulle meeldis artikkel “Eesti Vabariigi aastapäev – kümme fakti Eesti lipu kohta!”, siis loe ka meie teisi sokijutte!

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close