Kaisukarupäev ja karusokid

Kaisukarupäeva tähistatakse Ameerikas lausa 4 korral aastal ja 9.september on just üks nendest päevadest, Eesti tähistatakse kaisukarupäeva 27. oktoobril, kui on President Theodore Roosevelti sünnipäev kelle järgi on saanud kaisukaru oma nime.

Kindlasti on meil kõigil olnud üks kaisukaru, kes juba lapsepõlves kõige armsam on olnud. Ehk on seesama kaisukaru ka siiani alles ning asetseb nüüd meie kodus aukohal. Nii mõnigi kaisukaru pärandatakse hoopis oma vendadele-õdedele või hoopis lastele. Selge on see, et see kaisukaru on tähtis tegelane. Ta kuulas ära alati kõik mured, oli mängusõber ja pakkus seda turvatunnet, et alati on keegi kallis sulle lähedal olemas. 

Isegi täiskasvanud kingivad üksteisele kaisukarusid, kuna kaisukaru sümboliseerib armastust, hoolivust ja turvatunnet. Kaisukaru on hea kaissu võtta, kui tuju paha või tekib lihtsalt soov kedagi kallistada.

kaisukaru ja südamega sokid

Mis on kaisukarupäev ja kuidas seda tähistatakse?

Kaisukarupäeva algatas organisatsioon Kogu Maailma Head Karud, mis sai alguse 1980. aastal. Kaisukarupäeva eesmärk on mänguloomade kaudu jagada positiivseid emotsioone kõigile, kes seda vajavad!  

Kaisukarupäeva tähistatakse üle maailma üsna sarnaselt. Lapsed võivad kooli ja lasteaeda võtta kaasa oma lemmikkaisukaru. Sellel päeval räägitakse palju hoolimisest ja üksteisele positiivsete emotsioonide andmisest. Lasteaedades ja koolides saavad lapsed jagada enda mõtteid ja lugusid sellest, miks just see kaisukaru on neile oluline ja tähtis. See on tore päev kõigile kuna kaisukarusid on väga palju erinevaid nii enda suuruselt kui ka tegumoelt. Igaüks neist on omamoodi ja räägib enda lugu.

aitäh karusokid

Teddy bear – kuidas kaisukaru endale nime sai?

Mees, kes keeldus karu tapmast – üks väga tuntud ja armastatud mees. Nüüd mõtled kindlasti, et miks teda just nii kutsuti? Ja kuidas on see kaisukarudega üldse seotud? Aga on! See mees oli Ameerika Ühendriikide kunagine president Theodore Roosevelt. Peale selle, et Roosevelt üks armastatumaid USA presidente on olnud, oli ta ka üks kõva ja tuntud jahimees. Ükskord Mississipis oma sõpradega jahil olles ei leidnud Roosevelt mitte ühtegi karu. Tema sõbrad aga leidsid ühe üksiku karu, kelle nad paju külge sidusid ja siis Roosevelti karu juurde kutsusid, et tema ka lõbustustest saaks osa võtta ja karu maha laseks. Selline käitumine ei olnud Roosevelti arvates sportlik ja aus ja ta keeldus karu tapmast. Ja siis läks meedias möll lahti ning lood mehest, kes karu keeldus tapmast, levisid nagu kulutuli. Ühes artiklis oli joonistatud lausa satiir. Seda satiiri nägid ka Morris Michtom ja ta naine Rose. Neil kahel tuli hea idee Thedore Rooseveltile pühendada üks pehme karumõmmi. Kuna Theodore’i hüüdnimi oli Teddy, siis pandi sellele karule nimeks “Teddy’s Bear”. Theodore andis loa oma nime kasutada ja peale seda hakati “teddybear” karusid massiliselt tootma.

kaisukaru sokid freehugs

Paddington Bear ja teised kuulsad kaisukarud

Kas sina mäletad Karupoeg Puhhi ja Paddingtoni multikaid? Mõlemast on viimati ka vahvad filmid kinos jooksnud, äkki oled neid juba ka näinud? Kes ei teaks kuulsat Karupoeg Puhhi või karupoeg Paddingtoni, kes on lõbustanud meid kõiki oma vahvate seiklustega nii raamatu lehekülgedel kui ka teleekraanil. Kuidas said alguse nende vahvate karude seiklused ja nimed? 

Winnie-the-Pooh – enne, kui temast sai üldse Karupoeg Puhh, oli ta Edwardi nimeline kaisumõmmi, kellega kirjaniku poeg mängis. Niiviisi hakkas kirjanik Alan Alexander Milne kirjutama lugusid karupojast ja tema sõpradest. Väga huvitav fakt on see, et kõik tegelaskujud on kirjaniku enda poja mänguloomad! Nendest tähtsamad on näiteks Notsu, Jänes, Eesel Iiah, Tiiger, Öökull ja känguru Kängu oma poja Ruuga. Kõik muud tegelased, kes vahepeal jutustustes mängu tulevad, on Jänese sõbrad või sugulased.

Paddington Bear – Kirjanik Michael Bondi kinkis oma naisele jõuludeks kaisukaru ja talle pandi nimeks Paddington, kuna kirjanikule endale olid nimed tähtsad ja selle nime kõla oli alati kirjanikule meeldinud siis tänu sellele sai nende uus kaisukaru suursuguse nime. Ja kuna Paddington on suursugune siis ei sobinud tal ringi liikuda ilma riieteta, nii saigi ta endale selga kollase mantli ja punase mütsi. 

kaisukaru kinkekarp

Miks on kaisukaru üks maailma enim kingitud mänguasju?

Enim müüdud mänguasi on alati olnud pehme mänguasi. Miks see nii on? Vot just sellepärast, et pehmed kaisukad on armsad. Nad võimaldavad väljendada enda tundeid, siis kui sul endal mõni raskem või keerulisem hetk või hoopis näidata oma tundeid ja emotsioone teiste inimeste vastu. Samuti on üheks suureks põhjuseks, miks kaisukarud niivõrd levinud on maailmas, sest neid saab kinkida nii täiskasvanutele kui ka lastele! Ja pehmete mänguasjade üle on lapsed alati rõõmsad ja ka täiskasvanuid ei jäta see külmaks. 

Kaisukarudega on võimalik edasi anda sõnumeid, mida võib-olla ei julgeta otse öelda. Kui sul on inimene, kes on sulle kallis ja ta on kinkinud sulle kaisukaru, siis on sellel kingitusel suurem ja armsam tähendus. Seda kingitust nähes liiguvad mõtted kinkija peale, mis tekitab inimeses positiivset emotsiooni ja muudab rõõmsamaks.

Kuidas teha ise kaisukaru?

Lihtsa ja omanäolise kaisukaru tegemiseks läheb sul vaja järgmist:

  • Riiet, šablooni (otsi internetist või joonista ise kõvemale paberile või papitükile).
  • Kääre, niiti ja nõela (kasuta neid asju vaid täiskasvanu järelvalve all).
  • Täidist (näiteks vatti).
  • 2 nööpi silmade jaoks (vali endale sobilikus suuruses nööbid).

Kaisukarusid saab teha erinevatest materjalidest, mis sul parasjagu kodus olemas on. 

Kõige lihtsam viis endale sobivas suuruses kaisukaru teha on selline:

  1. Riie karu jaoks

    Leia endale piisavalt suur tükk riiet, et mahuks ära kaks kaisukaru poolt.

  2. Šabloon

    Aseta kaisukaru šabloon riidetükile.

  3. Lõikamine

    Lõika šablooni järgi riidest välja kaks ühesugust tükki (võid murda riide pooleks ja saad kohe lõigata välja kaks ühesugust tükki või siis teed seda eraldi).

  4. Õmble ettevaatlikult

    Õmble kokku kaks riidetükki omavahel nii, et jääb väike auk veel sisse mille kaudu oleks hea vatti lisada.

  5. Vatiga pehmeks

    Kui karu on kenasti vatti täis siis õmble kokku ka viimane auk (vaata, et karule ei ole sisse jäänud tühimikke ja vatt oleks ilusti igas nurgas olemas). Nüüd õmble kokku ka viimane auk.

  6. Silmad külge

    Võta enda välja valitud nööbid ja aseta need kenasti mõmmile silmadeks ning õmble mõne nõelapistega kenasti silmad paika.

  7. Niidinina-niidisuu

    Kui soovid mõmmikut Isikupärasemaks teha võid niidiga õmmelda talle ka vahva nina ja suu pähe. 

roosad ja valged kaisukaru sokid

Lõbusad faktid kaisukarudest

  • Karupoeg Puhhi nimi pärineb päris karust kelle nimi oli Winnipeg
  • Kaisukaru Raymondo reisis vähem kui aastaga 395 605 miili ja külastas 35 riiki. Sellega on ta pälvinud tiitli “kõige rohkem reisinud kaisukaru maailmas” 
  • Maailma väikseim õmmeldud kaisukaru on vaid 0.74 cm 
  • Kõige suurem kaisukarude kollektsionäär omab 20,367 kaisukaru
  • Kõige suurem õmmeldud kaisukaru maailmas on 19.41 m pikk

Karusokid Sokisahtlist

Kellele ei meeldiks karumõmmidega sokid? Kõigile meeldivad kaisukarud ja kui enam ei ole paslik kaisukaru kooli või tööle kaasa võtta, siis on alati võimalus jalga panna endale vahvad karumõmmidega sokid, mis leiad Sokisahtlist siit: https://www.sokisahtel.net/et/kollektsioonid/loomad/karusokid

Sokisahtlis on palju kaisukarudega sokke erinevates värvides.

Panda on ka karu ja miks mitte valida hoopis pandaga sokid siit: https://www.sokisahtel.net/et/mila-kreemjas-roosad-soojad-pandadega-sokid

Ja kui nüüd oleme päris palju rääkinud Karupoeg Puhhist, siis muideks, on Sokisahtli valikus ka selle karukese nimelised sokid vanaisale. Vaata siit: https://www.sokisahtel.net/et/meestele/puhh-puuvillased-sokid-parim-vanaisa

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close