Pilk ajalukku ja sokitootmisse

If you can read this wine sokid

Aksessuaaridest ajaloos

Üks pilk ajalukku ja sokitootmisse – kui ajas tagasi minna, on eri riideesemetel erinevad sünnilood. Pole tarvis palju fantaasiat, et ette kujutada, kuidas muistse šoti sõjamehe seelik rebenes lahingu ja kandjal ei jäänud muud üle, kui rõivas käepäraste vahenditega jalge vahelt kinni traageldada. Kangelasele endale maailma esimesed püksid suurt muljet ei avaldanud, aga vastased lahingutandril võtsid püksikandmise jalamaid omaks. Või see lugu, kuidas abikaasa kergemeelsus Briti härrasmehel eluisu ära võttis ning ta kapist nööri võttis ja selle lakke riputas. Õnneks polnud nöör vastupidav ja nööriots püksivärvlini rippumas, peeglist vaatas, mõistis ta, et näeb tegelikult üsna soliidne välja.

Kootud lips

Edaspidi, lipsukandjana, jäi ta kenadele naisterahvastele kergesti silma ja tal polnud muret kõlvatu abikaasa peretruuma vastu väljavahetamisega. Või kunagine prantsuse koduperenaine, kes kuumal suvepäeval köögis pliidi ees topless süüa valmistas. Poleks naabrimees tookord koputamata sisse astunud, et soola küsida, poleks naine ka oma rindade katmiseks seinalt kahte kulpi haaranud. Ja oleksi rinnahoidja riideesemena tänaseni tundmata. Õnneks läks teisiti!

mis sokid?

Millised nägid välja esimesed sokid?

Sokkide ajaloost ühtki pikantset lugu välja tuua pole, aga teame, et 5000 aastat eKr olid sokid juba kasutusel. Muidugi pole alles ühtegi selle aja sokipaari, kuid koopajoonistelt ja arheoloogilistelt leidudelt nähtu kinnitab seda. Toonased sokid ei meenutanud tänapäeva sokke. Need olid jalgade ümber seotud loomanahad, millel funktsioon sama – soojendada jalgu. Mõned tuhanded aastad hiljem, 8. sajandil eKr mainis Kreeka luuletaja Hesiod piloi’d – sokitüüpi, mis oli valmistatud loomakarvadest ja mida kanti sandaalidega. Milles kõiges on kreeklased pioneerideks osutunud… Ka on teada, et roomlased mähkisid oma jalad nahast või riidest ribadesse.

ajaloolised sokid

Tuttavad kootud sokid

2. sajandil pKr hakkasid nad kandma aga sokke nimega udones, mis õmmeldi kootud kangast ja mis meenutasid juba päriselt seda, mida me tänapäeval sokkide all mõistame. Ja vanad egiptlased! Varaseim teadaolev säilinud silmkoeline sokipaar pärineb aastatest 300–500 pKr ja leiti need Niiluse ääres asuvast Oxyrhynchuse linnast. Sokkidel on poolitatud varbaosa ja neid kanti sandaalidega.

villased sukad

Isikupärased sokid

Vanimad säilinud villased sokid avastati arheoloogiliste väljakaevamiste käigus Inglismaal Northumbrias. Need 2. sajandist pKr pärit sokid kuulusid lapsele ja kaitsesid omanikku Briti karmi kliima eest. Varased „sokitöösturid” olid leidlikud. Üht 4.–5. sajandist pärinevat Vana-Egiptuse lapsele kuulunud erksatriibulist villast sokki uurides leiti, et kolme põhivärviga – punase, sinise ja kollasega – mängides oskasid nad juba eri värvi kiudusid üheks lõngaks kokku kedrata. 5. sajandi algusest pKr kandsid Euroopa pühamehed puttee’sid. Need olid sokid, mis praktilise funktsiooni kõrval sümboliseerisid kandjate hingepuhtust.

rooster dad kukkedega sokid

Värvilised ja mustrilised sokid

Keskajal hakkasid püksid pikemaks venima ja toonaste erksavärviliste sokkide ülesandeks oli katta ainult jala alumist osa. Kuna sokkide sääreosas ei olnud elastset riba, kuulus soki juurde kinnituspael. Kui mood jälle põlvpükse lubama hakkas, läksid ka sokid pikemaks ja kallimaks. Aastaks 1000 pKr oli kootud sokkidest saanud jõukuse näitaja – mida rikkam inimene, seda edevamad sokid.

Edevad sokid Sokisahtlist:

beeman ülikonnasokid

Kudumismasina revolutsioon

Kudumismasina leiutamine 1589. aastal tähendas seda, et sokid valmisid nüüd kuus korda kiiremini. Sellegipoolest töötasid kudumismasinad ja käsikudujad kõrvuti kuni aastani 1800, mil masinkudumine sai sokimaailmas domineerivaks. 16. sajandi algul nimetati soki pahkluu kohal või küljel olev dekoratiivkujund kellaks. Ingliskeelne sõna sock ehk sokk pärineb aga ladinakeelsest soccus’est, mis algselt tähistas Rooma näitlejate kantud kerget madala kontsaga kinga.

Pilk ajalukku ja sokitootmisse

Tänapäevased sokimaterjalid

Totaalne uuendus sokimaailmas oli nailoni kasutuselevõtt 1938. aastal. Kuni selle ajani kooti sokke siidist, puuvillast ja villast. Nailonit teiste lõngadega segades algas sokitööstuses revolutsioon ja see jätkub praegugi. Tänapäeval valmistatakse sokke kõikvõimalikest materjalidest: puuvill, vill, nailon, akrüül, polüester, spandeks. Erilise pehmuse saavutamiseks on tootmisprotsessis kasutusel ka siid, bambus, lina, kašmiir ja mohäär. Nüüd teame, et sokkide puhul on tegu vana ja väärika riideesemega, millest pole kunagi üle ega ümber saadud. Ehk võtame kokku – sokid pole asjad, mida mütsiga lüüa kannataks.

Kui sulle meeldis artikkel “Pilk ajalukku ja sokitootmisse”, siis loe ka meie teisi sokijutte:

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close