Tagasi kooli! Kuidas valida lapsele õiged sukkpüksid?

Kooliks sukkpükste valimine lapsele võib olla korralik peavalu – ühed kratsivad, teistel suurus vale, kolmandad lihtsalt imelikud… Kool on aga varsti jälle pihta hakkamas ja ongi paras aeg hakata vaikselt tegema ettevalmistusi. Lisaks vihikutele, õpikutele ja pastakatele on mõistlik üle vaadata ka soki- ja sukkpükstesahtel. Sukkpükste valik on meil aga suur ja lai ning sellepärast panimegi kirja, kuidas ja mille järgi sukkpükse üldsegi valida. Nii on lihtne leida täpselt sellised sukkpüksid mida vajad ja otsid.

Mille järgi sukkpükse üldse valida? Materjal, muster, paksus

Alustada tuleks kõigepealt sellest, et mõelda, milleks sukkpükse vaja on. Olenevalt vajadusest on tihedama koega või õhemad, värvilised või tagasihoidlikud, sädelevad või mustriga. Kas on vaja neid kooli, igapäevaseks kandmiseks, pidulikeks üritusteks või talvel külmakaitseks.

Laste sukkpüksid koolivormi juurde

Sukkpüksid koolivormi juurde

Igal koolil on koolivormi juurde erivärvi sukkpüksid mõeldud, kas tumesinised, tumepunased, musta värvi või hallides toonides. Tavaliselt eelistatakse ühevärvilist ja mitte erksates värvitoonides sukkpükse. Oluline on koolivormi juurde sukkpükse valides ka see, et sukkpüksid oleksid vastupidavad ja õiges suuruses.  Küsi koolist täpseid juhiseid ja tee valik e-poes või poes kohapeal! Kuna kool kestab sügisest kevadeni, tasub panustada soojemasse materjali, et lapse jalad ka paukuva pakasega soojas püsiksid.

Aston sukkpüksid poistele

Igapäevased sukkpüksid lastele

Igapäevased laste sukkpüksid on enamasti puuvillast, kas ühevärvilised või mõne vahva mustriga. Kuldreegliks on aga puuvillaste sukkpükste puhul see, et mida rohkem mustrit on, seda vähem need sukkpüksid venima annavad. Ka seda tasub arvesse sukkpükste valimisel võtta. Puuvillased sukkpüksid on aga hea vailik igapäevaseks kandmiseks just oma mõnusa pehme tunde ja vastupidavuse tõttu. Ei aja need jalga sügelema ega hakka kuskilt otsast jooksma.

Ricci sukkpüksid tüdrukutele

Pidulikud sukkpüksid lastele

Pidulikud sukkpüksid on tihtipeale polüamiidist, mis on õhem materjal, kui puuvill. Polüamiidist sukkpüksid sobivad imehästi seelikute ja kleitide alla näiteks aktustel kandmiseks. Oma õhulisuse tõttu on need ka hea valik varasügisel või hiliskevadel, kui ilmad juba päris soojad, aga palja säärega veel välja ei läheks. Õhukesi pidulikke sukkpükse on meil valikus nii ühevärvilisi valgeid ja kreemikaid, kui ka erinevate vahvate mustritega.

Meriinovillased retuusid lastele

Talvised sukkpüksid ja retuusid lastele

Talveks on aga ideaalsed sukkpüksid ja retuusid just meriinovillasest materjalist. Meriinovillased sukkpüksid on tihtipeale lapsevanemate esimene valik, et oma lapsed külmadel sügis- ja talvekuudel soojas hoida. Väikelastele on meriinovillased tooted ideaalsed, sest need reageerivad kehatemperatuurile, imavad niiskust ja on allergiavabad. Meriinovilla eripära seisneb selles, et see ei aja jalga higistama ka kõige aktiivsemate tegevuste juures. Nõnda ei pea muretsema, et lapsel külma ilmaga õues lustides liialt palav hakkaks.

Kuidas õiget suurust lapsele valida?

Laste sukkpükste suurused on vastavalt lapse pikkusele ning on pakendi peale märgitud sentimeetrites, sarnaselt rõivaste suurustele. Kui lapsel on aga vähe pikemad jalad, tasub kindlasti sukkpüksid alati number suuremad osta, nõnda on püsivad need jalas mugavamalt, ei kisu ja kuku alla. Pikakasvulistele tüdrukutele sobivad imehästi ka naiste XS, S ja M suuruses sukkpüksid. Naiste sukkpükste pakendil on samamoodi juures suurusetabel, mille järgi on lihtne õiget suurust valida.

Nagu ka eelnevalt mainitud, tuleb kindlasti meeles pidada, et mustrilised puuvillased sukkpüksid venivad vähem kui näiteks polüamiidist sukkpüksid. Sukkpükste suurust valides tasub nende materjali ja paksust silmas pidada.

star tähemotiiviga sukkpüksid beebidele ja lastele

Kuidas sukkpükste eest õigesti hoolt kanda?

Kuna sukkpüksid on õrnad ning lastel on ka kombeks neid hulganisti trööbata,  on sukkpükse üldjuhul soovituslik pesta käsitsi. Kõige parem temperatuur on selleks toasoe 30 kraadi.  Kui soovid sukkpükse siiski masinas pesta, kasuta kõige õrnemat pesufunktsiooni ning vali külma veega pesu. Pesumasinas pestes tuleks ka õhemate sukkpükste puhul kindlasti kasutada pesukotti, et need kannatada ei saaks. 

Hargnemise vältimiseks keera enne pesu sukkpüksid pahempidi! Nii peavad su laste sukkpüksid tükk maad rohkem vastu!

Greta sukkpüksid tüdrukutele

Mida teha väikseks jäänud sukkpükstega?

Kuna lapsed kasvavad meeletul kiirusel, siis juhtub tihti seda, et kooliaasta alguses ostetud riided ja sukkpüksid enam kooliaasta lõpus selga ei lähe. Rääkimata veel nendest sukkpükste paaridest, millel ühel jalal auk niimuuseas sisse on kukutud. Ise läks katki ja parandada ei saa! Õnneks on meil häid ideid, mida väikseks jäänud (ja ka auguliste) sukkpükstega teha, nii ei pea need oma teed prügikasti leidma.

Vanadest sukkpükstest imearmas kaheksajalg

Vaja läheb: 

  • 4 paari väikseks jäänud sukkpükse
  • Täitematerjali, näiteks vatt
  • Niit
  • Mängusilmad näiteks mõnest teisest väikseks jäänud riidest

Tee nõnda: 

  1. Topi kõik kaheksajala jalad (ehk sukkpüksid) täis vatti, umbes kuni põlveni, mitte rohkem
  2. Kaheksajala nipp seisneb selles, et kõik jalaosad peavad vaatama ühes suunas. 
  3. Kaheksajalale pea saad teha keerates ühe paari sukkpükste ülemise osa nö jalgade peale (umbes nii kuidas sokipaari sahtlisse panemiseks kokku keerad). Aga selleks et ‘pea’ osa ei jääks tagurpidi, lõika väike auk jalaosade vahele ja pista enne keeramist säärte osa sealt läbi. Nõnda on kaheksajala pea ka õiget pidi!
  4. Topi ülejäänud kolm paari sukkpükse kaheksajala pea sisse, nii et jalad jääksid kõigil paaridel samale kõrgusele. Lisa veel pea sisse natuke topet, et tuleks ümmargune pall
  5. Õmble niidiga kinni enne tehtud auk ja ka kaheksajala pea, et see püsiks ilusti jalgade küljes
  6. Õmble külge silmad
  7. Ja ongi valmis!

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close