E-ostlemise ABC. Kuidas osta e-poest?

Oled siiamaani kõhelnud e-poest osta või on e-poest ostmine tundunud liiga keerukas?  Siin on sulle näpunäiteid, mida enne e-ostu tegemist üle vaadata.

Kas e-pood, kust osta tahad, on usaldusväärne ja kuidas seda selgeks teha?

Sokisahtli e-pood

E-kaubandus on viimastel aastatel plahvatuslikult arenenud ning e-ostlemine on aina populaarsem. E-poodide valik turul on lai. Lihtsam on nende poodidega, millel on ka füüsilised poed Eestis olemas. See annab kindluse, et pood eksisteerib ja saad oma paki kenasti kätte. Aga väga palju on pisikesi e-poode, mis toimetavadki ainult netis – kuidas neid siis hinnata? 

Eesti E-kaubanduse Liit annab välja “Turvaline ostukoht” märgist – see on kindlasti üks detail, mida tähele panna – tegemist on tõepoolest kaupmehega kes on usaldusväärne. Võid rahuliku südamega ostu sooritada. Kõiki märgise “Turvaline ostukoht” e-poode võid e-ostlemisel usaldada.

Ava e-poe kontaktandmed ja vaata, mis ettevõttega tegu – kasuta Google otsingut. Üsna lihtsalt leiad üles tagasiside, mis on eelnevate klientide poolt jäetud. Viska pilk peale – mõne sekundiga on arusaam olemas, kas see e-pood on turvaline ostukoht või mitte. Guugeldada tasub eriti siis, kui oled ostmas kallimat ja/või eritellimusel tehtavat toodet. 

Vaata järele, millised maksemeetodid on e-poes ning kuidas tellimuse eest on võimalik tasuda.  Kui valikus on erinevaid makseviise, nagu Maksekeskus, pangalingid, Montonio vms makselahenduse pakkuja, siis on aru saada, et tegemist on üldjuhul ettevõttega, kes e-kaubanduses ka lubadustest-reeglitest kinni peab. Ole ettevaatlikum, kui raha palutakse kanda eraisiku kontole (erandiks siin FIE-d). 

Tutvu ostu- ja müügitingimustega. Need peavad olema igal e-poel ja enne ostu tuleb sul ka kinnitada, et oled nendega tutvunud. 

Tee selgeks, millisel hetkel tuleb kauba eest maksta – enamikus e-poodides tuleb ostu eest tasuda enne kauba väljasaatmist. Veendu, et ostu eest on tasumine toimunud. Muidu võib juhtuda nii, et jääd kaupa ootama aga e-poe tingimustes on selgelt kirjas, et tellimus pannakse kokku peale makse laekumist. 

Vaata üle transpordiviisid. Eesti e-poodidega on lihtne – pakutakse erinevaid pakiautomaate või ise järgitulemise võimalust. Välismaiste e-poodidega on keerulisem – jälgi kindlasti transpordi hinda ja lisanduvaid tolli- ja käibemaksu kulusid. Neid võrreldes tuleb tihti välja, et kohalikust e-poest on soodsam ja kiirem osta. 

Miks eelistada Eesti e-poode?

Vaade Sokisahtli e-poodi

Et Eesti e-poega on lihtsam asju ajada, on selge.  Klienditeenindus ja tagastamised/ümbervahetamised on kiiremad. Sõprade ja tuttavate soovitused annavad kindlustunnet. Eestist kohalikust e-poest ostes oled keskkonnasõbralikum, pakki ei pea üle maailma lennukiga sinuni toimetama. Eestis on väga palju kohalikke väikeettevõtjaid kelle sissetulek sõltub e-poest ja kes oma hingega tehtud toodangut saavad müüa e-poes ja sealt saadud tulu uuesti tagasi oma ettevõtmisesse investeerida. Eesti tootjalt otse ostes, panustad meie enda majanduse kasvamisse, hoiad kokku loodusresursse, annad tööd kohalikule kaupmehele. 

Üldjuhul on transpordikulu väiksem ja kohaletoimetamine kiirem. Jah, ka Eestis toimetatakse e-poe tellimusi 1-3 päevaga kohale. Samuti on enamikel kaupmeestel valikus nii Itella, DPD, Omniva pakiautomaatidest kätte saamine, kullerteenus või kui on väga kiire, saad valida ka ise järgi minemise. 

Kui oled esimesi e-oste tegemas, siis vali katsetamiseks pigem Eesti või Euroopa Liidu e-pood. Väljaspoolt Euroopa Liitu tellides tuleb sul pakk tollis deklareerida ja tasuda nii tolli- kui ka käibemaks. Samas mõned suuremad globaalsed e-poed ja platvormid arvestavad maksud juba ette ära ja nende puhul deklareerimist vaja pole. Tollideklaratsioone saad teha postipaki puhul mugavalt Omniva iseteeninduses.

Said e-poe paki kätte aga Sa ei ole tootega rahul, ost ei meeldi ja ei sobi?

Sokisahtel laopood

Ost tehtud ja pakk käes. Proovides aga selgub, et toode ei sobi. 

Tõenäoliselt on sul pakis kaasas tagastusjuhend. Loe see läbi ja küsimuste korral võta ühendust klienditeenindusega. Meie e-poodidel Eestis on kohustus kaup 14 päeva jooksul tagasi võtta, kui toode ei sobi. Sama reegel kehtib ka Euroopa Liidu e-poodidest ostes, kuid tihtipeale võib piiriülestesse e-poodidesse tagastamine osutuda keerukamaks. 

Vaata üle, et tagastatav toode oleks samas seisukorras, nagu ta sinuni jõudis. Järgi juhiseid, mida e-kaupleja on andnud. Raha kantakse peale tagastust tagasi üldjuhul samale maksevahendile, millega ostu eest tasusid. 

Jää viisakaks – suure tõenäosusega piisab klienditeenindusse ühest e-kirjast või telefonikõnest. Pole vaja kirjutada viit kirja ja kopeerida seda ka muudesse kontaktikanalitesse. E-poodnikud üldjuhul tegelevad pretensioonidega kiiresti.

Mida teha ja kuidas toimida peale ostu e-poest?

E-poe pakid

Kui oled ostu ja klienditeenindusega rahul – jaga seda tagasisidena e-poodniku kodulehel, Google arvustusena või sotsiaalmeedias. Nii annad teistele ostjatele infot ning e-poodnikul on sinu rahulolevast tagasisidest rõõmu ja kasu. 

Kontrolli, et makset pole läinud topelt – tehnika veab aeg-ajalt meid kõiki alt, seega tasub silm peal hoida krediitkaardi ja konto väljavõttel. Kui näed, et midagi on topelt, võta ühendust e-poodnikuga ja probleem saab kiirelt lahendatud.

Vaata julgelt e-kaubanduse maailmas ringi ja alusta juba täna, sest e-shoppamine on Sulle kui kliendile mugavam. E-kaubanduses on tihtipeale parimad superdiilid ja allahindlused. Head e-šoppamist!

Sokisahtel – turvaline ostukoht

Eesti e-kaubanduse liidu logo

Sokisahtel OÜ on Eesti E-Kaubanduse Liidu liige ja selle tõttu saame kinnitada, et Sokisahtli e-poes on turvaline ostelda. E-kaubanduse liidu poolt antakse turvalise ostukoha märgist välja e-poodidele, mis peavad kinni e-kaubanduse reeglitest ja kaubanduse heast tavast. Turvalise ostukoha märgise saamiseks peavad olema täidetud teatud kindlad reeglid, mida liit kontrollib enne märgise väljastamist. Saad kindel olla, et vastava märgisega e-pood on kontrollitud turvaline ostukoht. 

Sokisahtli e-poodi saad SIIT.

Sokisahtli ostu-müügitingimused ja kuidas osta leiad SIIT.

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close